Historien om MJ Åkeri

En pågående historia...

År 1955
Mj Åkeri startade det redan 1 april 1955 då Helmer köpte sin första bil, vilket va en mjölkbil. Det va det som verksamheten bestod av på den tiden, mjölktransporter från gårdarna i trakten till bl.a. mejeriet i Bredaryd.
År 1970
På 70-talet köpte Helmer sin första taxibil. Det av en blå Peugot som de va och hämtade i Bredaryd. Då slutade man med mjölk körningen och övertog en taxiverksamhet och bytte också namn till Lanna & Bredaryds taxi & buss. Han utförde även maskin och andra entreprenad jobb.
År 1978
Markku Jalonen började jobba för Helmer med att köra buss och taxi. Markku var Helmers svärson och var tillsammans med Helmers yngsta dotter Annelie och som han senare även gifte sig med. Efter en tid tog Markku över verksamheten. I den vevan började man också med tidnings och budbilskörning och utförde olika transporter.


År 1982
Helmer Bladh blev sjuk och den 15 januari 1982 dog han av en stroke.
Man fortsatte att utveckla verksamheten och skaffade också lastbilar som körde styckegods åt olika speditörer. Bl.a. körde man konfektion, hängande kläder åt bl.a. Lindex och Kappahl. Det köptes även upp ett annat åkeri som gick i konkurs och övertog delar av deras verksamhet.
År 1990
MJ Åkeri va som störst på mitten av 90-talet och då va dem ca. 35st anställda. Körningen åt posten avslutades 96-97.

År 2000
Från 2000 och framåt har de övervägande varit tankbilstransporter åt OKQ8 och återvinning transporter med containrar.
År 2006
Januari 2006 drabbades Markku av en stroke som tyvärr tog så illa så han aldrig kunde komma tillbaka fullt ut inom företaget. Men hans drivkraft och engagemang fanns kvar och har på de sätt han kunnat vara delaktig i verksamheten.
Redan vid respiratorn sa mor och son att detta fixar vi tillsammans. Mattias fick snabbt sätta sig in i verksamheten ihop med Niklas, Mattias lillebror. De fortsatte att driva det vidare ihop med mamma Annelie som skötte allt administrativt och med goda råd och stöttning från Markku.
År 2020
År 2020 tog Mattias över verksamheten själv och utökade då också verksamheten igen och inom en helt ny inriktning inom transportbranschen nämligen insamling av hushållssopor i Värnamo och Vaggeryds kommun.

1/6-20 tog han över 5st fyrfackssopbilar och 1st tvåfacksbil. Och till 2021 har det utökats till 8st fyrfacksbilar och 2st tvåfacksbilar.
År 2021
I februari 2021 köpte MJ Åkeri fastigheten på Margretelundsvägen 22. Vilket förde med sig mycket positivt både för personalen men också för själva verksamheten. Både att kunna utföra mycket service och reparationer i egen regi. Men också en chans att kunna utveckla verksamheten och få nya samarbetspartners.  
Idag
Idag är även den fjärde generationen aktiv inom företaget och framtiden är tryggad. Under 2022 har det vuxit ytterligare och fr.o.m. 1/9-22 så sköter man den kommunala insamlingen av hushållssopor i hela GGVV (Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd) Så idag består flottan av 4st lastväxlare med släp, 18st renhållningsbilar, 3stmindre transportbilar, hjullastare och ca. 35 anställda. Men mest troligt slutar det inte här………………………..fortsättning följer!
vill du skapa historia med oss? kontakta oss här.